donderdag 10 november 2022

Café L' Amérique

Veel Arnhemmers kennen Café L’Amérique als de zaak waar de tijd lijkt stil te staan. Dat lijkt niet alleen zo, dat ís ook zo. Alles in de kroeg is, 26 jaar nadat hij sloot, nog precies zoals het vroeger was. Maar nu er is ineens weer van alles gaande in en rondom Café L’Amérique in de Bloemstraat in Arnhem.

Er staan hekken voor het café, de deur staat open, bouwvakkers timmeren en zagen erop los en ze bouwen een heel nieuw gedeelte aan de linkerkant van het pand. Wat gaat er gebeuren met Café L’Amérique? indebuurt ging op onderzoek uit.

Alles zoals het was

Eerst even terug in de tijd. Lekker toepasselijk, op een café waarvan het uiterlijk én de binnenkant in 26 jaar tijd niet veranderden. De gevel met daarop café-biljart, het interieur, de bar; zelfs de jas van voormalig uitbater Carl Bonatz hing tot voor kort nog aan de kapstok. Carl kwam in 1996 plotseling te overlijden en sindsdien was alles aan Café L’Amérique onaangeraakt.

Ontroerende en bijzondere verhalen

Eén en al nostalgie, dus. Veel Arnhemmers lieten zich daar door inspireren. Waaronder Matty Maas, die in het najaar van 2021 verschillende mensen fotografeerde in de karakteristieke setting van het café. ”Er waren veel geïnteresseerden. Ik portretteerde binnen een paar maanden meer dan zeventig groepen. Ik vroeg de mensen een kort verhaal te schrijven passend bij hun foto. Daar kwamen veel ontroerende en bijzondere verhalen uit.” Matty bundelde haar foto’s in combinatie met de persoonlijke verhalen in een boek.

De fotograaf vertelt dat de aandacht voor Café L’Amérique de afgelopen maanden veel los maakte bij Arnhemmers. ”Ik sprak met de projectontwikkelaar die nu bezig is met de verbouwing. Hij vertelde me dat veel mensen graag willen dat het behouden blijft.”


 

Geen opmerkingen:

SIGMUND

                                                                                                                                            ...