zondag 7 juli 2013

Villa Mondriaan

   
    Deze ‘kledingstukken’ met Campbell soepblik etiketten en een Mondriaan hangen in ‘Villa Mondriaan’ te Winterswijk, een door koningin Beatrix geopende galerie over het vroege werk van Mondriaan, zoals zij zelf zeggen ‘waar het allemaal begon’, de waard bracht een bezoek.
    Hoewel het museum pas recent geopend is, is de Villa al langer een
begrip in Winterswijk. Dit is echter niet altijd het geval geweest. In 1982 dreigde het toen zwaar verwaarloosde pand zelfs gesloopt te worden. Jan en Elizabeth Nijhuis wisten dit te voorkomen. Zij kochten en renoveerden de villa aan de Zonnebrink en vestigden er ‘Galerie Mondriaanhuis’.
    Bij Elizabeth speelde al langer het idee om op termijn in de Villa een aan Mondriaan gewijd museum te beginnen. Dankzij de inzet van de burgers van Winterswijk en met steun van de gemeente en provincie wordt museum Villa Mondriaan in 2013 gerealiseerd. Wim van Krimpen (oud-directeur van het Gemeentemuseum Den Haag en de Kunsthal in Rotterdam) werd aangetrokken als directeur en met steun van een mecenas werden de Villa en de twee naastgelegen panden aangekocht en grondig verbouwd. Villa Mondriaan werd op 21 mei 2013 geopend door Prinses Beatrix.