donderdag 10 november 2022

Café L' Amérique

Veel Arnhemmers kennen Café L’Amérique als de zaak waar de tijd lijkt stil te staan. Dat lijkt niet alleen zo, dat ís ook zo. Alles in de kroeg is, 26 jaar nadat hij sloot, nog precies zoals het vroeger was. Maar nu er is ineens weer van alles gaande in en rondom Café L’Amérique in de Bloemstraat in Arnhem.

Er staan hekken voor het café, de deur staat open, bouwvakkers timmeren en zagen erop los en ze bouwen een heel nieuw gedeelte aan de linkerkant van het pand. Wat gaat er gebeuren met Café L’Amérique? indebuurt ging op onderzoek uit.

Alles zoals het was

Eerst even terug in de tijd. Lekker toepasselijk, op een café waarvan het uiterlijk én de binnenkant in 26 jaar tijd niet veranderden. De gevel met daarop café-biljart, het interieur, de bar; zelfs de jas van voormalig uitbater Carl Bonatz hing tot voor kort nog aan de kapstok. Carl kwam in 1996 plotseling te overlijden en sindsdien was alles aan Café L’Amérique onaangeraakt.

Ontroerende en bijzondere verhalen

Eén en al nostalgie, dus. Veel Arnhemmers lieten zich daar door inspireren. Waaronder Matty Maas, die in het najaar van 2021 verschillende mensen fotografeerde in de karakteristieke setting van het café. ”Er waren veel geïnteresseerden. Ik portretteerde binnen een paar maanden meer dan zeventig groepen. Ik vroeg de mensen een kort verhaal te schrijven passend bij hun foto. Daar kwamen veel ontroerende en bijzondere verhalen uit.” Matty bundelde haar foto’s in combinatie met de persoonlijke verhalen in een boek.

De fotograaf vertelt dat de aandacht voor Café L’Amérique de afgelopen maanden veel los maakte bij Arnhemmers. ”Ik sprak met de projectontwikkelaar die nu bezig is met de verbouwing. Hij vertelde me dat veel mensen graag willen dat het behouden blijft.”


 

vrijdag 28 oktober 2022

Station Diepenheim

 

In de Kunstvereniging zag ik deze video, ik moest denken aan het Station Diepenheim. Dat bestaat nog steeds, ik dacht dat het verdwenen was in een afbraak uit de jaren '90. De beamer die het toonde stond dichtbij het projectievlak en toch was het beeld rechthoekig, een vondst van de moderne electronica (ik kan het niet meer bijhouden...). In het gastenboek had ik willen schrijven dat ik het een goede video vond, maar het was helaas een boek zonder pen. Maar nu komt het er toch van, alle eer aan Alle Jong. Voor dat ik binnen ging dacht ik even dat alle kunstenaars die jong waren getoond zouden worden, (zo begint Alzheimer, vermoedelijk).

woensdag 26 oktober 2022

IJzeroer

 
Op drie metalen palen is dit brok ijzeroer bevestigd, althans: ik neem aan dat het oer is, want ik tikte er tegen en het was van ijzer. Mogelijk is het gevonden in de nabije bedding van de Schipbeek bij Markelo, maar ik denk dat mijn fantasie nu op hol slaat.

Tegels

 

Bij hetzelfde pand keek ik naar binnen (als Schallmaier adept) en zag de vorige eeuw in de kachel en de tegels erachter, met mooie voorstellingen er boven, die de zonneschijn niet toeliet. Het witte raster over het raam is van plak plastic, dat het geheel bedierf.

Zitje?

 

 
Richting Markelo zag ik dit zitje, hoewel het ook een tafeltje kan zijn. Gemaakt van een bierton? en uitgezaagd voor meer comfort. Mogelijk moet de zittende zijn benen strekken op het plankier dat er aan vastzit. Dan kan hij genieten van een stuk kaas met Grolsch bokbier in de late herfstzon, die op zijn gelaat schijnt...

zondag 16 oktober 2022

Eenhoorn revisited

 

Vandaag kwam ik weer langs de 'Eenhoorn', een hevel die ik zag bij een beek naar Ruurlo. Zag niets speciaal, of het moest de lage waterstand zijn en het gebrek aan een boot die wachtte om opgeheven te worden. En dat er een nieuwe brugleuning was geplaatst, plus een lichtval die mij verraste. Toch nog wat...

CASE International Harvester

 

Zag deze trekker, een CASE IH op een brievenbus. Veel moderner dan de Farmall op dezelfde brievenbus, bij de boerderij daarnaast, maar wel in hetzelfde rood van destijds. Geen naam voor een trekker, "...waar rijd je op? 'n Case!" Hoewel dat weer lekker klinkt als rijmwoord: Kees, Keessie enz. Maar ik vrees dat deze boer daar niet veel aan doet, rijmelarijen.

zondag 9 oktober 2022

WOESTOOST

 
Onverklaarbaar, deze boodschap. Hoewel, gelegen aan de Rouwbroekweg, dat geeft te denken... Het is een theatergroep: https://www.woestoost.nl/shows: Drie Zusters 29, 30 sept, 1, 2, 7, 8 en 9 okt 2022 Boerenerf, Rouwbroekweg 4, 7231 RB Warnsveld, Nederland.

Een boerendrama met het snoeimes op tafel. Tegen de achtergrond van het Gelderse platteland moeten drie zusters na het overlijden van hun vader de ouderlijke boerderij overeind houden terwijl om hen heen de wereld op drift raakt. Vrije voorstellingen 29, 30 september, 1, 2, 7, 8 en 9 oktober 2022.

Verkouden

 

Deze gasafsluiter is verkouden, vanwege de zware snotterdoek. Of is het wat anders in de naderende herfst? Zou hij niet meer kunnen leveren aan het boerenerf waarin hij staat, kan hij niet meer omdat er een oorlog aan de gang is? Wij weten het niet, maar zoeken het uit...

maandag 3 oktober 2022

Vleermuiskast

  

Lang gepiekerd over wat dit was bij de Geesterseweg (Gld.). Na lang zoeken kwam ik er achter: een vleermuiskast, geplaatst in plaats van een dode beuk die het heeft begeven in de laatste warme zomers.
Niet dat de vleermuizen het hadden begeven, ze bleken er vol mee te zitten. Achter mijn zolder zaten ze ook, maar ze zijn nu verdwenen, gelukkig, want de stank van hun uitwerpselen was niet te harden.
Een vleermuis eet in zijn vliegseizoen een hele kruiwagen vol insecten! Althans, volgens deze man: https://www.tubantia.nl/achterhoek/ecoloog-bas-voerman-vleermuiskasten-vervangen-slechte-beukenbomen~a9febf11/

 


zondag 2 oktober 2022

RoadPrinter

 


Kwam de RoadPrinter tegen op de Julianaweg in Lochem, ongeveer op de hoogte van de linde die het huwelijk van Juliana en Bernhard moest herdenken. Destijds omschreef de Lochemsche Courant van vrijdag 27 december 1940 dit als volgt: “In den nacht van den 1sten op den 2den Kerstdag hebben onbekenden den herinneringsboom aan den Julianaweg afgezaagd. Vanwege de gemeente zijn Donderdagmorgen onmiddellijk de noodige maatregelen genomen, o.a. bestaande in het wegnemen van het hek, dat het terrein van den boom afsloot." De heer Weber, van Gemeentewerken, heeft enkele stekjes van de boom bewaard. Een van de bewaarde stekjes was in 1948 uitgegroeid tot een nieuwe linde. Deze linde werd eveneens plechtig tijdens Koninginnedag 1948 wederom onder leiding van burgemeester Van Luttervelt geplant op de plek waar de eerste linde had gestaan.

De RoadPrinter komt uit België: https://roadprinter.nl/



zaterdag 24 september 2022

Martin Luther King

 




Op het terras bij het Kunstgemaal in Bronkhorst stond dit kapotte beeld, ontstaan in den Haag door vandalisme. Het beeld is gered door Taco Zwaanswijk en Virtualshoemuseum en naar deze plek gebracht. Het is Martin Luther King die in 1968 vermoord werd op een balkon van een hotel in Memphis. Ik stel me voor dat hij nog steeds een beetje beweegt in een stormwind door de veren in zijn benen.

vrijdag 16 september 2022

In Memoriam

 

 
 
Bij het huis van A.L. Snijders † ofwel Peter Müller zag ik dit bord, met een bijbelse tekst. Vermoedelijk heeft hij daar zelf de hand in gehad, als bijbelhater. De tekst luidt: "Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven".

Deventer Kunstweg


Ik dacht dat het een oude International Harvester reclame was, maar de eigenaar van de boerderij vertelde mij dat het een zelf vervaardigd exemplaar was, in elk geval waren de letters I en H uit plakplastic gemaakt en was het geheel in een schilderijlijst op de muur bevestigd, compleet met spotje om hem aan te lichten. U kunt het zelf gaan zien als u op de Deventer Kunstweg bent en houdt van Kunst...

Kapotte Brug

 

Anno 2021 verkeert de 'Kapotte Brug' in een goede staat. De brug heeft een belangrijke functie in alles wat te maken heeft met het Programma Stad Groenlo in het algemeen en de toeristische aandacht voor het vestingstadje Grolle in het bijzonder. Zo is de Halve Maanweg, die vanaf het centrum van Groenlo over de Kapotte Brug richting de Vrakkinkweg leidt, opgenomen in diverse knooppuntenroutes voor fietsers en wandelaars. Maar ooit was dat wel anders...

Station Delden

 

Starend naar het blinden en slechtzienden begeleidingspad op het station Delden zag ik deze verwijzing naar de rest van Nederland en Duitsland, alsmede de EU. De maker maakt zich bekend als DXIV, hetgeen 514 betekent in het Nederlands uit het Latijn. Of zou het toch een andere taal zijn...?             

Barchem

 



Op de Zwiepseweg in Barchem stond dit windmolentje, de eerste in een lange rij die u daar achter nog net kunt zien. Bij de kolomvoet was een weilandje te zien, waar de koeien graasden en geen 'flatsen' (uitwerpselen) waren te zien. Bij de voet van het kunstwerk waren bloemen geplaatst, overal dezelfde, om te benadrukken dat Barchem een vredig dorp is dat geen kwaad wil stichten in de wereld. Van de weinige inwoners (± 1750) wil het café de naam noemen van Walter van Wijk † die hier begraven ligt,

vrijdag 1 april 2022

Portret van Taras Tsjevtsjenko

Onlangs las ik het gedicht 'Testament' voor bij de Deventer Dichtersclub.
In het verleden had ik hem wel eens genoemd met dat gedicht en een
andere afbeelding:https://caferadstaak.blogspot.com/search?q=Avtobus+in+Ukra%C3%AFne
Nu er deze oorlog woedt ontving ik dit bankbiljet met het portret van Taras Tsjevtsjenko.
Het is uit 2019 en vermoedelijk nog gangbaar: 100 gryvna is € 3,32 in de koers van vandaag.



SIGMUND

                                                                                                                                            ...