maandag 21 december 2015

Cortenstaal


    De Waard droomde over een bezoek aan het ‘Schotse koningshuis’ dat meegedaan had aan WO II. Hij reed langs de muren die open gebroken waren om het buizenstelsel te laten zien. De koningin liet zich vervoeren door het stelsel om aanwezig te kunnen zijn bij de gevechten aan het front.
    De buizen waren roestig, maar dat kwam omdat ze van Cortenstaal gemaakt waren, ook bekend onder de merknaam COR-TEN-staal, is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal en hij roest alleen aan het oppervlak.
    Schotten hebben een groot historisch besef. Hun bestaansrecht als aparte natie ligt namelijk in de historie van het Schotse volk. Vandaar dat historische plaatsen en plekken in Schotland duidelijk aangegeven zijn. De ‘Forty Five’ opstand, onder leiding van de Bonny Prince Charles (Prince Charles Edward Stuart), spreekt meer tot de verbeelding van de Schotten dan welke periode ook van de Schotse historie. De gebeurtenissen en daden zijn ernstig geromantiseerd in verhalen en liederen.


Geen opmerkingen: