donderdag 13 augustus 2015

Verzamelingswoede    Op een warme dag reed de eigenaar van Café Radstaak door een straatje in een stil dorp. Plotseling zag hij in het voorbijgaan twee brommers staan in een tuin met alleen maar netjes geharkte steenslag. Hij herkende zijn eerste brommer, een Berini M21, maar dan zonder ketting en met platte banden.
De eigenaar nodigde hem uit om de rest van zijn verzameling te bekijken, het was duidelijk: hij groeide eruit en die twee aan de straat moesten weg...
    Het model van Berini vervoerde de toen jonge waard twee seizoenen door de plattelandsdreven en werd daarna ingeruild voor een Sparta met drie versnellingen, die eindigde in Doetinchem. De Berini was een snelheidsmonster te noemen, met wind in de rug haalde hij wel 50 kilometer per uur. Hij kwam langzaam op gang, maar eenmaal op snelheid gaf hij, zoals dat heet, ‘iedereen het nakijken’. Destijds kon je met die snelheid nog blootshoofds, zodat de wind door je haren zoefde, terwijl je ‘s nachts reed, terug van je loonwerk op de binder van de neef van je vader, die doorhaalde tot in de late uurtjes.

Geen opmerkingen: