vrijdag 16 september 2016

Heuvel in de Hemel


    De Lenderinksteeg is een stoffige zandweg in Laren, waar de slecht geklede waard uit het verre Vroomshoop overheen bromde. Daar staat tegenwoordig een bankje van de Lions Club Lochem, gewijd aan Meester H.W. Heuvel, een schrijver over deze streek. Op de rugleuning staat een tekst van hem: ‘Ik wil graag naar de hemel, maar die moet dan wel lijken op de Achterhoek’. De waard grijnsde breed in zijn godhelm...
    Meester Heuvelstraat. Zo gaat de nieuwe straat op het nieuwbouwplan van het voormalige terrein van bosbouwbedrijf Mensink in Gelselaar heten. De naam is een eerbetoon aan meester Hendrik Willem Heuvel, hoofd van de lagere school in Gelselaar van 1890 tot 1901. Heuvel behoorde samen met meester H.J. Krebbers en G.A. van der Lugt tot de drie schrijvende meesters, die het dorp kende. Voor deze drie meesters is in 2009 op de hoek van de Schoolstraat en Dorpsstraat een bronzen beeld geplaatst.
    In Gelselaar is al een straat naar Krebbers genoemd en de school draagt de naam van meester G.A. van der Lugt. Maar naar meester Heuvel was in Gelselaar nog geen straat genoemd. De gemeente Berkelland vraagt altijd de lokale historische kring om advies bij de naamgeving van nieuwe straten. De Stichting Erfgoed Gelselaar kwam met het idee voor de Meester Heuvelstraat en ook het bestuur van Gelselaars Belang kan zich er in vinden.

Geen opmerkingen: