zondag 6 oktober 2013

Saab 96


    Slechte foto, maar zo’n auto had de waard ook, lang geleden, in het wit. Hij kreeg het benauwd in dat op een vliegtuigcockpit lijkend ontwerp, als je de contactsleutel verwijderde en nog zachtjes reed viel hij in het stuurslot... Op deze deur zijn ook bomen geschilderd en de weg heeft de kleur van een rivier die wat verder stroomt. Links zie je dat het een meer dan goed appeljaar is.
    Saab ging failliet, maar wat niemand voor mogelijk had gehouden, is gebeurd: na ruim een jaar van voorbereiding in relatieve stilte komt weer beweging in de lopende band in de Zweedse Saab fabriek.
    De nieuwe eigenaar NEVS heeft de “oude” 9-3 opnieuw in productie genomen. Het duurt misschien nog even, maar Saab/NEVS wil over ruim vier jaar een comeback maken met vier nieuwe modellen. Wie aan Saab denkt, denkt misschien niet zo snel aan een SUV, maar toch zullen deze zeker deel uitmaken van de nieuwe plannen voor 2017 en 2018.
    Nu zijn er al vaker plannen geweest, maar inmiddels komt er rook uit de fabrieksschoorstenen en zijn de eerste schetsen van de nieuwe modellen vrijgegeven. En die schetsen zien er veelbelovend uit. Wat direct opvalt is dat er geen traditionele SUV’s gemaakt worden. Geen gigantische grote terreinwagens voor Saab, maar compacte SUV’s, die bijna als crossover gekenmerkt kunnen worden.

Geen opmerkingen: