woensdag 10 juli 2013

Solar Impulse


    Op een warme zomeravond kwam een vliegtuig met grote spanwijdte over het Zwolse kanaal vliegen. De waard keek hem verbluft na, zoveel lampen aan, zou dat wel goed gaan? Het was geluidloos, alleen het zoeven van de wind kon je horen. Die techniek was uit een andere eeuw, zijn bierpomp perste er nog een glaasje uit, voor hemzelf dan maar... Proost, op de 21ste eeuw!
    Bertrand Piccard and André Borschberg gingen op weg en bereikten iets wat vandaag nog steeds onmogelijk lijkt: de eerste solo-vlucht rond de wereld, op zonne-energie en geen brandstof of vervuilingsproblemen. Volgens de familie tradities van Piccard wilde Solar Impulse bewijzen dat met schone technologieën onwaarschijnlijk geachte doelen bereikt kunnen worden.
    De records brekende solovlucht van 5 dagen en 5 nachten zonder brandstof van Nagoya naar Hawaii geven een heldere boodschap: iedereen zou de techniek van het vliegtuig kunnen gebruiken om onze energie consumptie te halveren, onze natuurlijke reserves te beschermen en onze
levenskwaliteit te verhogen. Deze boodschap zal door de vliegers gecommuniceerd worden naar het algemene publiek, studenten, mensen op sleutelposities en ondernemers over de gehele wereld.