donderdag 23 juni 2011

Hubschrauber / Hefschroefvliegtuig


'Hubschrauber' aan de Berkel bij Vreden (BRD)

We kijken hier naar een helicopter van hout met spiegelbeeld en lezen (vertaald) in de uitleg het volgende:

Ulrich Genth & Heike Mutter, Keulen

'De solide werkelijkheid van het object'

De sculptuur bestaat uit massief hout. Via de aandrijfas is de rotor van de helicopter met de aan de overzijde liggende 'Huningsche Mühle" verbonden, die hem kan laten draaien. Van tijd tot tijd draait de rotor zo langzaam, als was het of de helicopter zoëven geland is of kort voor de start staat. De sculptuur stelt de archetypische vorm van de helicopter in een spanningsveld van de werkelijke fysieke tegenwoordigheid en die van de abstractie. Daarmee wordt de esthetische vorm van de helicopter van de samenhang met haar oorspronkelijke vorm ontdaan. Zij wordt zo allereerst als pure vorm herkenbaar. De bijzondere plek, de sculptuur en de omgeving zijn kenmerkend voor een kijkplaats en stellen een 'scène' voor. De toeschouwer kan die met eigen associaties en emoties opvullen.

www.skulptur-biennale-2005.de

vrijdag 17 juni 2011

Bauernhof Eis / Boerderij ijs



Af en toe moet de waard er een dagje uit, zo ging hij naar het grenzegebied of in zijn eigen woorden met een rollende r : 'Grenzgebiet'. Er werd hem geen strobreed in de weg gelegd toen hij de grens overging. Wel zag hij een collega uit het vak dienst doen bij diens pand aan de wegkant, het deed hem denken aan zijn zelfbeeld: brildragend, wat gebogen lopend en een forse buik, die door een bretelbroek op zijn plaats werd gehouden.
Hij dacht na over die man, terwijl hij langzaam verdween in de verte. "Deutscher Mann", sprak hij voor zich zelf, "wass willst du eigentlich, ein Lohn oder Hohn?" Vanzelfsprekend bleef het antwoord uit en hij naderde de Göring Allee, die hij insloeg. Er stond een bushalte met dezelfde naam, daarna werd het landschap leger.
Bij een wat afgelegen plek stopte hij en liet het landschap op zich inwerken. Pas gemaaid gras lag heerlijk ruikend te drogen, aan de rand van het veld stond een kar met een opschrift: 'Bauernhof Eis - Boerderij ijs". Het was laat in de middag, de zon scheen fel en hij kreeg een gedachte: wat er met dat boerenijs mogelijk was, zou ook met ijs uit het café moeten kunnen.

SIGMUND

                                                                                                                                            ...