zondag 31 augustus 2008

Der lächelnde SchamaneOp de leestafel het biografisch stripboekje (slechts € 3,--) over "dat Jüppken, am 12 Mai 1921 geboren im Niederreinischen Kleve". Citaat van Joseph Beuys: "Das können sie (die grossen negativen Geister) nicht ertragen: einen lachenden Menschen". Tekeningen: Bernd Jünger, text: Willi Blöss. Uit een reeks van 15 boekjes met o.a. Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Hieronymus Bosch en Andy Warhol. Uitgave: Willi Blöss Verlag, Aachen, Germany.
    Voor de eerste keer kwam Willi Blöß in 1998 in aanraking met kunstenaars-thema’s. Zijn toenmalige ateliergenoot was de tekenaar Bernd Jünger, die van een verzamelaar de opdracht had gekregen over Joseph Beuys een ‘ietwat grappige’ voorstelling te maken. Blöß nam deel als auteur en hij ontwierp het concept voor een 24 pagina’s tellende “Comic-Biographie” (toen nog met een ‘ph’). De uitkomst was “Joseph Beuys - De lachende sjamaan”. En Blöß liet dit concept niet meer los.
    In het jaar 2002 liet hij 5 titels verschijnen op klein formaat (incl. Beuys, ditmaal in kleur). Concept: Leven en werk van belangrijke kunstenaars, Een alternatief voor de dikke uitgaven voor alle leeftijden. Auteur van alle biografieën is Willi Blöß. Hij tekende zelf 22 van deze titels (vanaf 28, stand december 2016). Bij 6 titels werkte hij samen met andere tekenaars.
    Voor de reeks ontving hij de Duitse Biografieprijs 2012. De serie wordt jaarlijks met een of twee nieuwe titels voortgezet. Alle titels verschijnen in de vorm van handige uitgaves voor de klant (pocket formaat, DIN A6).

Geen opmerkingen: