maandag 28 juli 2008

Café Radstaak (Vroomshoop)

Café Radstaak (géén familie) was een café tegenover het Zwolse kanaal in Vroomshoop (Overijssel). Het werd eind jaren ‘60 afgebroken voor een
parkeerplaats, die te zien is op de webcam van www.puntkolk.nl.
    De naam had ik, Louis Radstaak, ooit als domeinnaam gereserveerd, tot de ontdekking ervan op de website www.vroomshoop.com van ex-Vroomshooper Jan Kassies (Arizona, USA). Dit suikerzakje komt van een echt familielid van Ab Radstaak. Aan het café heb ik een gedicht gewijd. Ik was nog nooit in Vroomshoop geweest en ik vond een dorp dat ooit tot de armste van Nederland behoorde. Ook was het recent nog een oord van druggebruikers. Ik nam zijn gedaante aan en probeerde mij in de Morsige Waard van toen te verplaatsen.
    Wij kruipen langzaam in de huid van de morsige waard, die in zijn gebouw tegenover het Zwolse kanaal verslag doet van het wel en wee rond zijn wat verzakte pand, waar hij ontmoetingen heeft en een kern van vaste jongens die zijn omzet op peil houden. Verlegen als hij is probeert hij zich door het leven te slaan, geholpen door uitstapjes met zijn brommer, een Kreidler Florett en soms in een geleende auto of per trein, wanneer hij plaatsen bezoekt in het buitenland. Hij is wat te dik, draagt een manchester broek met bretels en hij werkt op een oude, blauwe iMac.
    En zoals alle caféhouders schenkt hij er zichzelf graag eentje met alcohol in om het kleinste feit te vieren, zoals het suikerzakje dat gemaakt werd door een handige jongen, want alle suikerzakjes lijken op elkaar door die handig getekende luchten met handige arceringen met in het kader: NADRUK VERBODEN. 

Ik wens u veel plezier met het lezen!

2 opmerkingen:

Jan Kassies zei

Een mooie verrassing cafe Radstaak weer open..... doet ur mie mar ientie in!!!

lia zei

jammer dat het er niet meer is zoals zoveel kenmerken van vroomshoop laten we er voor zorgen dat het postkantoor en het station blijven bestaan anders is er zogoed als niets over van vroomshoop ook de muziekkoepel geschonken door de bevolking van vroomshoop is op eengeheimzinnige manier verdwenen